Turbo Neden Arızalanır

22.04.2017
Turbo Neden Arızalanır

Turbo tamiri nedenleri dışında turbo neden, nasıl arızalanır sorusu öncelikli gelmektedir. Turbo dışında meydana gelen faktörlerden kaynaklanan turbo başarısızlıklarının aslında çoğu gerçektir. Eğer yeni bir turbo alıp takmayı düşünüyorsanız bunu asla yapmayın. Çünkü ilk olarak yapmanız gereken şey arızanın nedenini öğrenmektir. Turbo arızasının nedenleri olarak 4 temel madde sayılabilir.

1-Yağ Kirliliği

İnce parçalardan meydana gelen kirlilik diye bilinir. Yağ içerisinde bu tarz bir cisim görüldüğünde yatak yüzeyinin aşınmasına neden olmaktadır. Genellikle kompresör tarafından burç giydirme işlemi gerçekleştirilir. Elbette bazen büyük parçalardan da kirlenme olayı meydana gelebilir.

2-Yağlama Eksikliği

Turbonun yağının azalması şaftın kararmasına neden olur. Kimyasal kirlenme, aşırı ısınma artışı ile mil yataklarında aşınma oluşması ile meydana gelir. Semptomlar da yağ kalmadığında aynı belirtileri göstermektedir. Yağlama yetersizliğinden sonra dizel yağı ile karışık bir şaft görülür. Yağın tamamen tükenmesi sonucu hasarlar oluşmaktadır. Hasar boyutuna göre de oluşumları ya engellenir ya da büyür. Bu nedenle turbo arızaları mutlaka analiz edilmelidir.

3-İstisna Çalışma Şartları

Turbo tamiri için istisna çalışma şartları mevcuttur. Bu şartlar arasında aşırı hız, aşırı ısınma ve aşırı yüklenme yer almaktadır. Şaft yatağında meydana gelen aşırı ısınmadan dolayı oluşabilecek tipik hasarlar arasında yağ yanması ve şaftın kömürleşmesi vardır. Arka yüzeyde oluşan içbükey ve pürüzlü yapıya ise aşırı hız ve aşırı yüklenme sebep olmaktadır. Aşırı hız ayrıca kanatlar da parça kaybına olanak sağlayabilir. Ne kadar hasar dış etkenlerden kaynaklanıyor görünse de aslında pervanenin yanması sonucu aşırı hızdan kaynaklanmaktadır.

4-Yabancı Cisimlerden Kaynaklanan Hasarlar

Sert Yabancı Maddeler, yabancı bir maddenin kompresöre girmesi sonucu oluşur. İçeri giren madde kompresörün içinde çarpma etkisi ile hasar oluşturur. Kum veya tuz gibi aşırı çürüme ve erozyon oluşturmaktadır.

Yumuşak Yabancı Maddeler, kağıt tarzı maddelerin oluşturmuş olduğu bir durumdur. Genel olarak kanatlar geriye doğru eğilmektedir. İstisna durumlarda ise metal yorgunluk hissedilmektedir.

Sert Yabancı Cisimler, türbine giren katı cisimlerin iç kanatlara zarar vermesi sonucu oluşur. Yüksek hızın da etkisi ile büyük hasarlar meydana gelmektedir.

Tümü