Turbo'nun Tarihi

16.05.2017
Turbo'nun Tarihi

Turbonun tarihini incelemek gerekirse aslında içten yanmalı motorların tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. 1885 - 1886 yıllarında Gotlieb Daimler ve Rudolf Diesel yanan havayı sıkıştırma işlemi uygulayarak motorun gücünü arttırıp, yakıt tüketimini azaltmanın yollarını arama yöntemine başvurdular. 1925’de ise İsveçli mühendis Alfred Büchi egzoz gazının turboyu şarj etmesinde başarı sağlayan ilk kişi oldu ve %40 gibi bir oranda fazla güç elde etti. Bu bir nevi otomotiv sanayisinde turbonun kademeli bir şekilde tanınmasının başlangıcı oldu.

Tarihe biraz indiğimizde ilk turbo uygulamalarının sadece gemi motorları gibi çok büyük motorlarla kullanılması gibi bir sınır söz konusuydu. Otomotiv sektöründe turbonun kullanımı kamyonlar ile başladı. 1938 yılında kamyonlar için kullanılan ilk turbo şarjlı motor ‘Swiss Machine Works Saurer ‘ tarafından yapılmıştır.

Ayrıca Chevrolet Corvair Monza ve Oldsmobile Jetfire ilk turbo destekli arabalardır. Amerika piyasasında ilk çıkışlar yılları 1962/63’dür. Maksimum giderlere rağmen düşük güvenilirlik yüzünden piyasadan çok çabuk kayboldular. 1973 yılındaki ilk petrol krizinden sonra turbo ticari dizel uygulamalarında aşırı rağbet görmeye başladı. O zamana kadar turbo yatırımları yüksek olanları sınırlı olarak yakıt tasarrufları karşıladı. 1980’li yılların sonlarında zorunlu emisyon düzenlemeleri ile turbo şarjlı kamyon motorları sayısında artış meydana gelmesine neden oldu.

İl olarak yolcu arabalarında kullanılan turbonun gerçek dönüm noktası ise Mercedes’in 1978 yılında piyasaya sürdüğü ilk turbo dizel motorlu araç olan Mercedes-Benz 300 SD ile başladı. 1981 yılında ise VW Golf turbo dizel aracı ile bu geleneği takip etti. turbonun kullanımı ve turbo tamiri özelliği ile dizel motor yolcu arabalarının verimliliği günden güne arttı ve artık neredeyse benzinli araçlardaki seviyelere ulaştı. Ayrıca emisyon oranlarında da ciddi şekilde düşüş yaşandı.

Bugün itibariyle turbolu benzinli motorların temeli baz alındığında performans açısından değil, düşük yakıt tüketimleri açısından daha az karbondioksit çıkardığı için azalan çevre kirliliği yönünde olumlu yönde değerlendirilmektedir. Günümüzde ise egzoz gaz enerjili turbol kullanımının ana temel nedeni yakıt tüketimini ve zehirli gaz çıkışını ciddi seviyede azaltıyor olmasıdır.

Tümü