Turbo Şarj Basınç Sensörü Ne İşe Yarar ve Görevi Nedir

01.05.2017
Turbo Şarj Basınç Sensörü Ne İşe Yarar ve Görevi Nedir

Turbo tamirinde basınç sensörünün asıl görevi, turbo beslemesinin emme manifolduna gönderdiği basınçlı havanın basınç değerini ölçerek motor kontrol ünitesine göndermektir. Sadece dizel motorlarda, turbo şarj basıncını ayarlamak için bu sensörden gelen sinyaller kullanılmaktadır.

Turbo Şarj Basınç Sensörü Nasıl Çalışır?

Turbo basınç sensörü içerisinde, elektriksel direnci, hava basıncı değişimi ile değişen bir eleman yer alır. Sensör, basınç değişimiyle direncini değiştirirken, bir elektronik devreyle bu direnç değişimi, voltaj değişimine dönüştürülür ve bir voltaj sinyali olarak elektronik denetim ünitesine (ECU) gönderilir. Turbo basıncı arttıkça, sensörün gerilimi de artacaktır. Elektronik denetim ünitesi, sensörden gelen her voltaj sinyalini, bir basınç sayısal sayısal değeri olarak okur. Normalde motor çalıştığında, emme manifoldunda vakum (negatif basınç) oluşurken, turbo beslemeyle bu basınç sayısal sayısal değeri pozitife dönüşür. Turbo basınç sensörü 4 bar basınca kadar basınç değerleri algılayabilir. Turbo tamirinde basınç sensörü 5 voltluk bir gerilimle beslenir. Sensörün soketinde genellikle 3 adet pin (bağlantı ucu) yer alır. Bunlar, + uç, - uç (şasi) ve sinyal ucudur. Bazı motor tiplerinde, turbo basınç sensörü ve emilen hava sıcaklık sensörü bir arada tek yapı içerisinde bulunmaktadır.

Turbo Şarj Basınç Sensörü Hangi Araçlarda Kullanılır?

Günümüzdeki araçlarda, hem benzinli hem de dizel motorlarda aşırı besleme diye tanımladığımız turbo şarj sistemleri kullanılmaktadır. Benzinli motorlarda iki tür turbo şarj kullanılabilir; süperşarj ve egzoz turbo şarjı. Süper şarj düşük devirlerde motora hava beslemesi yapar ve süperşarj kompresörü hareketini bir kayışla motordan alır. Egzoz turbo şarjı ise, daha yüksek devirlerde hava beslemesi yapar ve hareketini motorun egzoz gazından alır. Motorlarda aniden çok tipte turbo beslemesi kullanılmaktadır. Örneğin; yalnızca süperşarjlı benzinli motorlar, hem süperşarj hem de turbo şarjlı (çift turbolu) benzinli motorlar, egzoz turbo şarjlı dizel motorlar, çift turbolu dizel motorlar gibi.

Turbo Basınç Sensörü Nerededir?

Turbo basınç sensörü, emme manifoldu giriş hattındaki plastik boruda, intercooler’dan sonra yer alır ve sonda şeklinde ucu hava hattında bakacak şekilde monte edilmiştir. Sızdırmazlık contası ve bir montaj civatası yer alır. Benzinli çift turbolu (hem egzoz turbo şarjı hem de süper şarj) araçalarda İntercooler'dan sonra, gaz kelebeğinden evvelce yer alır. Bazı modellerde ise hortumlarla emme manifoldu giriş hattına bağlı kalarak, ayrı bir yerde de olabilir.

Tümü