Turbo Arızalanma Nedenleri !

08.04.2016
Turbo Arızalanma Nedenleri !

Turboyu Suçlamadan Önce

Pek çok turbo arızasının turbo dışındaki etkenlerden ortaya çıktığı bir gerçektir. Eğer turbo arızalanırsa yenisi ile değiştirmeden önce yapılması gereken en önemli şey arızanın nedenini bulmaktır. Bu broşürü arızaya neden olan etkenleri daha kolay tesbit etmek amacıyla kullanabilirsiniz.

Dört Temel Neden...

1) Yağ Kirliliği

İnce Parçalardan Kaynaklanan Kirlilik

Bu tür parçalar yağ içerisinde gözle görülemez ancak yatak yüzeyinin aşınmasına neden olurlar. Ayrıca genellikle kompresör tarafındaki burç aşınır.

 

Büyük Parçalardan Kaynaklanan Kirlilik

Yağda bulunan büyük parçalar resimde görüldüğü gibi derin çizikler ve çarpma izleri meydana getirebilir. Yatak üzerindeki deliklerde az da olsa hasar görülebilir. Şaft ve ana gövde daha sert metallerden yapıldığı için az hasar görür.

Resimde görülen hasarda yine büyük parçaların etkisiyle oluşmuştur.

 

 

2) Yağlama Eksikliği

Yağın Azalması

Turboya gelen yağ miktarı azaldığında (bunun nedeni parçacıkların yağ borusunu tıkaması veya yağ giriş borusuna yanlış conta veya conta parçaları takılması olabilir) şaftın üzerinde kararma meydana gelir.

 

Kimyasal Kirlenme

Kimyasallardan meydana gelen kirlenme, şaftı ve şaft yatağını yıpratır, harareti arttırır. Görülen belirtiler yağ eksikliğinde görülen belirtilerle aynıdır. Mazotun yağa karışmasından dolayı şaftta yağlama eksikliği görülür.

Yağın Tamamen Tükenmesi

Yukarıda belirtilen türde hasarlar meydana gelir. Ancak hasarın boyutu daha büyük ve oluşumu ani olur.

3) İstisnai Çalışma Koşulları

Aşırı Hız - Aşırı Yüklenme - Aşırı Isınma

Şaft yatağında aşırı ısınma meydana geldiğinde ortaya çıkan tipik hasarlar yağın yanması ve şaft yüzeyinin kömürleşmesidir. Türbün arka yüzeyinde oluşan içbükey ve pürüzlü yapının sebebi aşırı hız ve aşırı yüklemedir.

 

 

Aşırı Hız

Aşırı hız türbün kanatlarında parça kaybına neden olabilir. Hasar dış etkenlerden oluşmuş gibi gözükür, ancak kanatlardaki kırıkların ve olağanüstü hallerde pervanenin yanmasının sebebi çoğunlukla aşırı hızdır.

 

Pervanede esneme dolayısıyla çok küçük çatlaklar meydana gelir, aşırı hızın etkisiyle bu çatlaklar genişler ve ani bir arıza oluşur.

 

4) Yabancı Maddelerden Kaynaklanan Hasar

Sert Yabancı Cisimler - Kompresörde

 

Bu hasar yabancı bir cismin kompresöre girmesiyle oluşur. İçeri giren cisim kompresörün içerisinde çarpma etkisiyle resimde görülen tarzda hasarlar oluşturur. Kum ve tuz şiddetli çürüme ve erozyon oluşturur, ardından resimde görülen türde hasarlar meydana gelir.

 

Yumuşak Yabancı Cisimler

Kağıt ve kumaş parçaları gibi yumuşak yabancı cisimler resimde görülen türde hasarlar meydana getirirler. Genellikle kanatlar geriye doğru kıvrılır. Olağanüstü hallerde metal yorulması sebebiyle kanatlar kırılabilir.

 

Sert Yabancı Cisimler - Türbünde

Türbüne giren katı yabancı cisim resimde görüldüğü gibi iç kanatlara zarar verebilir. Manifolttan gelen küçük pas parçaları gibi ufak cisimler bile bu tür yüksek hızlı cihazlarda büyük hasarlara neden olabilir.

 

 

Tümü